Silo Nedir?
Silo toptan olan ürünlerin ve malzemelerin korunduğu, saklandığı ve depolandığı bir yapıdır ve aynı zamanda ise işletmelerinde ve büyüklüklerine göre de inşa edilmektedir. Tahıl silosu sayesinde birçok tahıl ve gıda ürünleri ekşitilerek saklanmaktadır. Ürünleri ekşitme sayesinde ise tahıllar bozulmadan uzun bir süre boyunca saklanmaktadır. Silo sistemleri özel usullere göre yapılmaktadır ve silindir biçimlerde yüksek bir yapılardan ibaret olmaktadır. Mısır, buğday vb. gibi bakliyatlarında saklanmasında her zaman için büyük önem taşıyan çelik silolar genellikle dar alanlarda binlerce tonluk ürünlerin uzun bir süre bozulmadan korunmasını sağlamaktadır. Çelik olan silolarda ise mamuller bir yıl boyunca tarladan yeni hasat edilmiş gibi saklanabilmektedir. Genellikle 300-350 metrekarelik bir silodan 6 bin tonluk ürün rahatlıkla stoklanabilir ve ürünlerinde bayatlamasının ve kanserojen madde içermesinin de önüne geçmektedir.
Siloya Tahıllar Nasıl Doldurulmaktadır?
Silolara konulacak olan tahıllar ya emici ya da taşıyıcı bir düzen ile tepeye kadar yükselmektedir ve siloya ürünler buradan doldurulmaktadır. Tahıl silosu ürünlerini kapakları derecelidir ve yukarıdan aşağıya doğru birçok kapakları da bulunmaktadır. Boşaltma işlemlerinde ise en üst kapaklardan başlayarak yapılır ve siloların en büyük faydası ise tahılların gereği gibi havalanmasını ve asit düzenlerini sağlamasıdır. Ancak eğer ki silolarda ki tahıllarda gereği kadar asit laktik ve fermantasyona elverişli karbonhidrat bulunuyorsa da başka türlü bir bozulma ve mayalanma da olmaz. Asitlenme silolarda saklanacak olan tahılların korunmasında faydalı olduğu için gerektiği zamanlarda maddelerin cinslerine göre silolara asit ilave edilmektedir.
Siloların Kullanım Alanları Nedir?
Günümüzde Endüstriyel malzemelerde çimento, maden, kalsit, pertokimya malzemeleri, hap, kapsül, tıbbi malzemeler, parfümeri kimyasalları, kömür, kül, karbon siyahı, seramik tozu vb. gibi birçok farklı alanlarda kullanılan malzemeler pnömatik iletim ve taşıma sistemleri için uygundurlar. Aynı zamanda tahıl silosu gıda kullanımlarında da yani, un, kepek, kahve, süt tozu, baharat, tuz, nişasta vb. gibi toz yapılarda ki gıda ürünlerinin pnömatik taşıma sistemleri işe iletimi de sağlar. Aynı zamanda tarım alanlarında kullanılan arpa, buğday özellikle de ülkemizde mısır tarımı hayvansal protein üretimine büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır.