Son Kat Boya Nedir?
Yüksek parlaklık ve örtme gücüne sahip olan ve alkid esaslı boyalara son kat boya adı verilmektedir. Kapı, pencere, ahşap, parmaklık vb. yüzeylere uygulanan bu boyaların farklı renk seçenekleri de bulunmaktadır. Zemin ve ortama bağlı olarak değişmekle birlikte tek kat olarak uygulanan boyaların farklı ağırlıkları bulunmaktadır. Detaylı bilgi için sayfasından araştırma yapabilirsiniz. Teneke kovalarda ve kaplarda satışı yapılan boyaların depolanmasında kuru ve temiz ortamlar tercih edilmeli ve aynı zamanda boyanın bulunduğu kap güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır.
Son Kat Boya Yüzey Hazırlığı ve Uygulama
Son kat boya üstün özellikler ile donatılmıştır. Bu özellikler aşağıdaki gibidir;
- Evlerde kullanılan kimyasal temizlik malzemelerine karşı son derece dayanıklıdır.
- Darbelere karşı dirençlidir.
- Kapatıcılık oranı oldukça yüksektir.
- Toz tutma ve kirlenmeye karşı direnci yüksektir.
- Fırça ile uygulama yapılabilir ve herhangi bir iz kalma durumu söz konusu olmaz.
- Sararmaya da son derece dirençli olan son kat boya aynı zamanda yayılma özelliği bakımından da üstün performans sunmaktadır.
Son kat boya ve astar uygulaması yapılmadan evvel zeminlerin temizlenmesi ve boya uygulamasına hazırlanması gerekiyor. Toz, nem ve yağlardan arındırılmış olan zemine öncelikle astar atılmalıdır. Varsa alt tabanda bulunan kabarmış boyalar temizlenmelidir. Ayrıca nemli olan zeminlere kesinlikle uygulama yapılmaması ve yüzeyin nemden arındırılması gerekir. Yüzey özelliği de göz önünde bulundurularak boya altına astar atılması sonrasında boyanın %10 ila %15 oranlarında tiner ile inceltilmesi sonrasında uygulamaya geçilebilir. Rulo ya da fırça ile yapılacak olan uygulama sonrasında ikinci kata hazırlanmak için 24 saat geçmeli ve boyanın tamamen kuruduğunda emin olunmalıdır. 5 ila 7 saat arasında toz tutmama özelliğine sahip olan boyalar alev alabilir ve göz ile temas edilmesi durumunda sağlık sorunları yaşanabilir. Bu sebeple uygulama yapılması için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.